Branka Roganović, Saša Perić, Stanko Petrović, Ana Roganović Sarić, Andrija Roganović

Faktori rizika od pothranjenosti hospitalizivanih gastroenteroloških bolesnika


Uvod/Cilj. Faktori rizika od pothranjenosti bolesnika tokom hospitalizacije nisu precizno definisani. Cilj studije bio je da se determinišu ovi faktori kod hospitalizovanih gastroenteroloških bolesnika. Metode. Nutritivni status (NS) 650 gastroentroloških bolesnika bio je procenjivan na prijemu i na otpustu pomoću šest parametara procene: nenamerni gubitak težine, broj limfocita, koncentracija albumina u serumu, indeks telesne mase, debljina kožnog nabora tricepsa i obim sredine nadlaktice. Uticaj na NS na otpustu bio je testiran za deset faktora: pol, starost, oboleli organ, prirodu, težinu i komplikacije bolesti, dužinu hopsitalizacije, pogoršanje pokretnosti tokom hospitalizacije, Karnovski indeks i NS na prijemu. Među faktorima koji su tokom hospitalizacije značajno uticali na pothranjenost, definisani su faktori rizika. Rezultati. Za sedam faktora je dobijeno da su nezavisni prediktori pothranjenosti. NS na prijemu je bio primarni faktor rizika (Forward: Wald multivarijantna logistička regresiona analiza, p < 0,001 za pet primenjenih parametara procene). Ostali faktori, dobijeni procenom prema 1-3 parametra, oz-načeni su kao sekundarni faktori rizika: teška aktivnost bolesti, malignitet, postojanje komplikacija, muški pol, hospitalizacija preko 14 dana i pogoršanje pokretnosti tokom hospitalizacije (Forward: Wald multivarijantna logistička regresiona analiza, p od 0,001 do 0,027). Zaključak. Postoji sedam faktora rizika za pothranjenost gastroenteroloških bolesnika za vreme hospitalizacije. Pravovremena i adekvatna nutritivna podrška kod ovih bolesnika može da spreči nastanak intrahospitalne pothranjenosti i njen negativan uticaj na klinički ishod.


Преузмите пдф