Nevena Vidović, Slavica Ranković, Zorana Oreščanin-Dušić, Jasmina Debeljak-Martačić, Tamara Popović, Mirko Tomić, Marija Glibetić
Efekti hrane obogaćene ribljim brašnom i mlekom u prahu na antioksidativne enzime i lipidnu peroksidaciju u jetri ženki pacova Wistar soja: pilot studija
Uvod/Cilj. U poslednje vreme povećano je interesovanje za istraživanja novih antioksidanasa u ishrani, uključujući omega-3 masne kiseline i bioaktivne proteine prisutne u mleku. Cilj ove studije bio je ispitivanje potencijalnih antioksidativnih efekata hrane obogaćene ribljim brašnom i hrane obogaćene mlekom u prahu kod ženki Wistar pacova, u trajanju od četiri nedelje. Metode. Pacovi, starosti četiri meseca, podeljeni su u tri grupe koje su bile hranjene standardnom hranom (kontrolna grupa), hranom obogaćenom ribljim brašnom i hranom obogaćenom mlekom u prahu. U homogenatima jetre, posle četiri nedelje, određene su aktivnosti antioksidativnih enzima: glutation peroksidaze (GPx), superoksid dismutaze (SOD) i katalaze (CAT), kao i koncentracija reaktivnih supstanci tiobarbiturne kiseline (TBARS). Rezultati. Statistički značajno veće aktivnosti GPx (3,52 ± 0,73 U/mg) i CAT (147,25 ± 15,93 U/mg) nađene su kod pacova koji su dobijali hranu obogaćenu ribljim brašnom u odnosu na kontrolu (GPx: 1,93 ± 0,11 U/mg; CAT: 99,37 ± 10,03 U/mg) i grupu koja je hranjena hranom obogaćenom mlekom u prahu (GPx: 1,72 ± 0,52 U/mg; CAT: 104,18 ± 37,49 U/mg). Uprkos nešto nižoj koncentraciji TBARS u grupi koja je primala hranu obogaćenu mlekom u prahu (0,88 ± 0,23 nmoL/mg), nisu utvrđene statistički značajne razlike u poređenju sa drugim grupama (kontrola: 1,00 ± 0,08 nmoL/mg; grupa na ishrani obogaćenoj ribljim brašnom: 1,13 ± 0,15 nmoL/mg). Zaključak. Ishrana bogata ribom mogla bi delovati povoljno na oksidativni status preko poboljšanja aktivnosti antioksidativnih enzima jetre. Sa druge strane, rezultati ne pokazuju da bi mleko moglo biti dobar izvor dijetarnih antioksidanasa.
Преузмите пдф